ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ & ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΨΥΚΤΙΚΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 

 

 

 

 

 

 

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Σ.Ε.ΨΥ.Π κ. ΚΟΝΤΟΥΣΙΑ ΔΗΜ. ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ‘’ΨΥΚΤΙΚΟΣ’’

 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ το περιοδικό μας για την φιλοξενία.
Και εμμένω στον όρο ‘‘περιοδικό μας’’ διότι εκπροσωπεί τον κλάδο και η στήριξη και συνδρομή όλων μας είναι αναγκαία.
 

Για όσους συναδέλφους δεν με γνωρίζουν, είμαι ο Δημήτρης Κοντούσιας, πρόεδρος και εκπρόσωπος του σωματείου ψυκτικών Πειραιά.

Αποτελούμε ένα νέο διοικητικό συμβούλιο στο σωματείο μας. Τον τελευταίο χρόνο προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε και να έρθουμε πιο κοντά με τα μέλη μας, θέτοντας σε συνεργασία με τους παλαιότερους από εμάς σωστές οργανωτικές βάσεις.

 

Δημιουργήθηκε ιστοσελίδα στο internet στην προσπάθεια μας να προβάλουμε το σωματείο και τα μέλη του. Καταφέραμε επίσης να έχουμε μια άμεση επικοινωνία είτε με e-mail είτε με fax, προβάλλοντας τα τρέχοντα θέματα της ομοσπονδίας και του σωματείου.

Επιπρόσθετα έχουμε τυπώσει ένα πολύ όμορφο έντυπο με τα υπέρ που θα έχει ο καταναλωτής επιλέγοντας αδειούχο ψυκτικό για την επισκευή ή την συντήρηση των συσκευών του. Δεν μπορούμε παρά να ελπίζουμε και στην ορθή διανομή του έντυπου από όλους μας.

Το μήνυμα όμως που παίρνουμε συνέχεια από τα μέλη μας είναι ότι τίποτα δεν αλλάζει. Και αυτό το τίποτα είναι που τους απωθεί να είναι πιο κοντά μας. Και όλα μένουν παγωμένα.

Χαριτολογώντας να πω ότι όλα μένουν παγωμένα ίσως και λόγω της ψύξης, που αντιπροσωπεύουμε σαν κλάδος.

Το πάγωμα αυτό όμως δεν προέρχεται από αδιαφορία δική μας. Όλοι όσοι βρισκόμαστε στα σωματεία -χωρίς κανένα προσωπικό ή επαγγελματικό όφελος- δίνουμε αγώνα για να είμαστε κοντά στους συναδέλφους, αφιερώνοντας χρόνο από την δουλειά μας και κυρίως από τις οικογένειες μας. Και αυτό όχι γιατί περιμένουμε το ‘‘μπράβο’’ ή το ‘‘ευχαριστώ’’ αλλά από αγάπη για τη δουλεία που κάνουμε και από θέληση να δημιουργήσουμε όλοι μαζί σωστές βάσεις και υποδομές για το επάγγελμα μας.

Βέβαια αυτό που λέω πάντα είναι πως για κάποια βασικά προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο μας, και κυρίως στο κομμάτι που ασχολείται με τον κλιματισμό, δεν ευθύνονται μόνον οι λεγόμενοι ‘‘αλεξιπτωτιστές’’ που θα εγκαταστήσουν κλιματιστικές μονάδες σε χαμηλές τιμές. Η συνεχής διαμάχη που τροφοδοτείται μεταξύ των επαγγελματιών του κλάδου για τα ‘‘πρωτεία’’ και την κυριαρχία στο χώρο ευτελίζει το ίδιο το προϊόν και κυρίως την παροχή υπηρεσιών, που είναι κάτι αποκλειστικά δικό μας. Το αποτέλεσμα βέβαια αυτής της διαμάχης είναι ο πελάτης να έχει ευνοηθεί οικονομικά και ο ψυκτικός να έχει δουλέψει με μηδενικό κέρδος, προσφέροντας όμως κακή ποιότητα παροχής υπηρεσιών - λόγω του μηδαμινού κέρδους από την εργασία του. Με το παραπάνω παράδειγμα πολλές φορές δυσφημίζεται το πρόσωπο των εταιριών μας αλλά και ολόκληρου του κλάδου, ενισχύοντας όμως πάντα την προσωπική ικανοποίηση ότι ‘‘ πήρα τη δουλειά’’ πριν προλάβει ο αγαπημένος μου συνάδελφος.

Η αδιαφορία της πολιτείας για τον κλάδο μας έχει καταστήσει τα πάντα στον αέρα μέσα σε ένα μπαλόνι που είναι έτοιμο να εκραγεί.

Αγαπητοί συνάδελφοι, αυτό που θέλω να επισημάνω είναι πως μόνο αν είμαστε ενωμένοι και οργανωμένοι μέσα από τα σωματεία - και δημιουργώντας μια δυναμική φωνή με την στήριξη της ομοσπονδίας - τότε και μόνο τότε θα μπορέσουμε να ακουστούμε σαν κλάδος. Και μαζί με αυτό να αντιδράσουμε απέναντι στην αδιαφορία των κυβερνώντων, αναγκάζοντας τους ανεύθυνους που διαχειρίζονται το μέλλον και τις τύχες των παιδιών μας να αφουγκραστούν τα προβλήματα μας.

Αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργήθηκε το έντυπο που προανέφερα παραπάνω, ώστε και οι ψυκτικοί να έχουν την δυνατότητα να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τα πλεονεκτήματα που θα προκύπτουν με την επιλογή του επαγγελματία τεχνικού, που θα αναλάβει την επισκευή ή την συντήρηση της κάθε συσκευής.

Όσον αφόρα στο νομό Αττικής και το γεγονός ότι υπάρχουν δύο σωματεία ΑΘΗΝΩΝ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ, πιστεύω πως με την βοήθεια της ομοσπονδίας θα μπορέσει να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ των δύο.

Η κατάσταση, συνάδελφοι, στον νομό Αττικής είναι δυστυχώς ανεξέλεγκτη. Ο ίδιος τεχνικός μπορεί να παρουσιάζεται ως ψυκτικός κλιματιστικών το καλοκαίρι και ως τεχνικός καυστήρων το χειμώνα.

Ο μόνος τρόπος βελτίωσης αυτής της κατάστασης είναι μέσω της συνεργασίας - προσπαθώντας να φέρουμε κοντά τους συναδέλφους και απέναντι αυτούς που καπηλεύονται το επάγγελμα μας.

Τέλος, και με αυτό θα κλείσω, θα ήθελα να μοιραστώ την προσωπική μου ευχή: να ανακοινωθεί σύντομα η ψήφιση του νέου προεδρικού διατάγματος, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και την διαχείριση των ψυκτικών ρευστών, έτσι ώστε να μπορέσει ο κλάδος μας να αποκτήσει ένα πιο υγιές και επαγγελματικό ύφος.

Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία και ελπίζω μέσα από τις δύσκολες μέρες που περνάμε όλοι εμείς και η πατρίδα μας να βγούμε δυνατοί.